Fjällaktiv Lappland
ensv

Sarek Skidexpedition

Ett snöigt äventyr i världsarvet Laponia

På denna expedition kommer du att få vara en del av ett team som utforskar Sarek nationalparks djupa dalar. Samerna har levt och verkat i området i hundratals år och du får smaka på några av deras matspecialitéer. Omgiven av en vild natur, orörd av det moderna samhället, upplever vi tillsammans den överväldigande tystnad som idag helt håller på att försvinna. I sex dagar och fem nätter följer vi naturens puls och spanar efter spår från stora rov- och hjortdjur som här lever sida vid sida. I Sareks nationalpark finns det inga fjällstugor tillgängliga för allmänheten och varje kväll bygger vi tillsammans vårt egna snöläger.

Det här är ett av Sveriges mest imponerande alpina områden. Hela landet har tolv toppar som når över 2000 meter och du hittar sex av dem här. Rapaälven, Sareks pulsåder, börjar i Skarja och transporterar smältvatten från snö och glaciärer till det frodiga Rapadeltat. Imponerande U-formade dalar som Rapadalen och Ruohtesvagge har båda formats av glaciärer under miljontals år och är än idag täckta med metertjocka lager av snö från november till slutet av maj.

Det här expeditionen är för dig som…
…är äventyrlig och letar efter den perfekta vinter utmaningen. Sareks skidexpedition är vår tuffaste tur som kräver en hel del av dig som deltagare. Du bör vara en van turskidåkare och ha tidigare erfarenhet av vintertältning. Vi letar efter expeditionsmedlemmar som fungerar bra i team och som har förmågan att hålla sig lugn när det stormar runt öronen.

Klassikern och Rapadalen:
Under vintern 2017 har vi planerat att köra en expedition som kommer att gå den Klassiska rutten från Áhkká genom Rouhtesvagge med avslut i Saltoluokta fjällstation. Du hittar mer information om turen i programmet i högerspalten. Rutten genom Rapadalen kommer inte att ha ett specifikt datum för 2017, men turen kan ordnas på förfrågan.

Maten
Fjällaktiv Lappland värdesätter näringsrik mat från naturliga råvaror och lägger ner mycket arbete på att förbereda menyer för turer och expeditioner. En typisk dag börjar med en ordentlig fjällfrukost och på kvällen lagar vi middag tillsammans. Våra middagar är inspirerade av lokal mat från det samiska köket kombinerat med svensk husmanskost. Så länge vädret tillåter kommer vi att ha en längre paus under dagen för att inta en lättare lunch och få ny energi.
Glöm inte att meddela oss om du har några allergier eller matpreferenser så lovar vi att göra vårt bästa föra att tillgodose era behov.

Boendet
På vår tur över fjället bor vi i tält. Tälten håller hög standard och tål hårt väder med snö och kraftiga vindar. Du delar ett 2- eller 3-manna tält med en annan expeditionsmedlem och tillsammans är ni ansvarig för att bära och sätta upp tältet. Det finns inga dass i Sarek nationalpark men naturen bjuder på många coola toalettplatser, ofta med vacker utsikt och goda chanser till Norrsken. Vi tillhandahåller sovsäckar för vintertemperaturer och dubbla liggunderlag som håller dig varm hela natten.
Första natten övernattar vi i fjällstuga. Det finns ingen elektricitet eller rinnande vatten i stugorna och vi hjälps alla åt med de dagliga arbetsuppgifterna. Du kanske får i uppgift att vara vattenbäraren eller ansvarig för att hacka grönsaker till middagen.
Även om stugorna är enkla finns där både värme, sängar, filtar och allt vi behöver för att äta och laga mat.
Den sista dagen av turen kommer vi att bo på vandrarhem där du delar rum med andra deltagare i gruppen. Du kommer naturligtvis att ha tillgång till både vattentoaletter och duschar.
Låt oss veta om du vill uppgradera din vistelse på vandrarhemmet till ett dubbel eller enkelrum.

Guider and support-team
Våra guider är alla utbildade i första hjälpen och ha en god kunskap om det område de guidar i. Guiderna är certifierade eller har på annat sätt visade oss att de lever upp till samma standard eller högre.
Den här turen startar och slutar med skotertransfer som tar oss till och från nationalparken. I Sarek nationalpark kommer vi att vara på vår egen men har regelbunden kontakt med vårt support-team via satellittelefon för att få uppdaterad information om kommande väder mm.

Att resa hit
Er aktivitet startar i Jokkmokk och slutar i Saltoluokta. På vår hemsida finns mer information om hur du tar dig hit. http://fjallaktiv.com/hitta-hit/
För en extra kostnad kan vi organisera hämtning och lämning på Luleå och Gällivare flygplatser. 

Försäkringar
Vi rekommenderar att du kontrollerar att du har en giltig försäkring för aktiviteter i fjällmiljö.

Bra att veta:
På grund av väder- och snöförhållanden kan vi tvingas justera den planerade rutten och programmet.

Turen genomförs i samarbete med:
Outdoor Lapland

Turen genomförs i samarbete med:
Outdoor Lapland

Läs blogginlägg från aktiviteten:
På skidor genom Rapadalen
Oväntat besök i Sarek nationalpark
Solbrända och urblåsta ur Sarek nationalpark

Få tips om hur du klär dig inför Sarek ski expedition:

Här kan du titta på fler vintertips.

Turfakta:

Pris: 17950
Datum:
– Klassikern 25 mars – 2 april 2017
OBS nytt datum
– Rapadalen endast på förfrågan
Samling: Jokkmokk (Hitta hit)
Avslut: Saltoluokta fjällstation
Gruppstorlek: 5-10 st
Status: Fullbokat, kontakta oss vid intresse för reservplats

I priset ingår:

  • professionella guider
  • logi 3 nätter i flerbäddsrum och 5 nätter i tält.
  • lägerutrustning
  • skidpaket och pulka
  • helpension med lokal mat lagad från grunden
  • lokala transporter
  • säkerhetsutrustning

Program Sarek – Klassikern>>
Program Sarek – Rapadalen>>
Packlista Sarek Skidexpedition>>

BOKA HÄR