Fjällaktiv Lappland
ensv

Laponia Weekend

Kultur och historia längs Lule älvdal

Laponia weekend är en vandring genom historiska ögonblick och den levande kulturen i dalgången. Hit har människor färdats av många olika skäl under tusentals år. Samerna har passerat med sina renar, norrmän har flytt undan tysken och starka män och kvinnor har utmanat det arktiska klimatet och byggt en damm 110 km från närmaste väg. Under tre dagar följer vi väl använda stigar och bor på vandrarhem, i 100-år gamla byggnader och i traditionella tältkåtor.

Stora Sjöfallet är en nationalpark som bildades för att skydda det som en gång var Europas största vattenfall. Inte ens tio år senare bestämdes att det på samma plats skulle byggas en damm för att kontrollera vattnet som tillhandahöll Sverige med nödvändig elektricitet. Dammen har spelat en stor roll för regionen men har också påverkat människor som lever i området.

Det här vandringen är för dig som…
… letar efter en aktiv semester och vill lära dig mer om Laponias kultur och historia. Du bör kunna vandra mellan 5-10 kilometer per day med en ryggsäck på 8 kg och med medelstor höjdskillnad.

Maten
Fjällaktiv Lappland värdesätter näringsrik mat från naturliga råvaror och lägger ner mycket arbete på att förbereda menyer för turer och expeditioner. En typisk dag börjar med en ordentlig fjällfrukost och på kvällen lagar vi middag tillsammans. Våra middagar är inspirerade av lokal mat från det samiska köket kombinerat med svensk husmanskost. Så länge vädret tillåter kommer vi att ha en längre paus under dagen för att inta en lättare lunch och få ny energi.
I Pietsaure sameviste bjuds vi på lokal fisk och samiskt bröd och i Saltoluokta njuter vi av en tre-rätters middag i restaurangen.
Glöm inte att meddela oss om du har några allergier eller matpreferenser så lovar vi att göra vårt bästa föra att tillgodose era behov.

Boendet
Den första och sista dagen av turen kommer vi att bo på vandrarhem där du delar rum med andra deltagare i gruppen. Du kommer naturligtvis att ha tillgång till både vattentoaletter och duschar. Andra natten bor vi i en över 100 år gammal fjällstuga och tredje natten sover vi på renskinn i traditionella samiska kåtor.
Även om fjällstugan är enkel finns där både värme, sängar, filtar och allt vi behöver för att äta och laga mat. Stugan har besökts av många fjällvandrare genom tiderna och även används av flyktingar under andra världskriget. Dasset har sett sina bästa dagar men är fortfarande fullt funktionellt och ligger inom 100 meter från stugan. I Pietsaure får du låna en varm sovsäck som håller dig varm hela natten och dass finns i närheten. Det finns ingen elektricitet eller rinnande vatten i fjällstugan eller Pietsaure och vi hjälps alla åt med de dagliga arbetsuppgifterna. Kanske är det du som får hämta vatten eller hacka grönsaker till middagen.
Låt oss veta om du vill uppgradera din vistelse till stuga i Pietsaure eller till ett dubbel eller enkelrum på vandrarhemmet .

Guider and support-team
Våra guider är alla utbildade i första hjälpen och har en god kunskap om det område de guidar i. Guiderna är certifierade eller har på annat sätt visat oss att de lever upp till samma standard eller högre.
I Laponia kommer vi att vara på vår egen men har regelbunden kontakt med vårt support-team via satellittelefon för att få uppdaterad information om kommande väder mm.

Extra:
För dig som önskar finns möjlighet att övernatta i stuga istället för lávvu i Petsjaure på turens tredje natt. Stanna gärna kvar några extra dagar på Saltoluokta fjällstation och gör dagsturer med eller utan guide. Vid behov kan vi ordna hämtning från flygplatserna i Luleå och Gällivare.
Var vänlig kontakta oss för mer information.

Att resa hit
Er aktivitet startar i Ritsem och avslutas i Kebnats. På vår hemsida finns mer information om hur du tar dig hit. http://fjallaktiv.com/hitta-hit/
För en extra kostnad kan vi organisera hämtning och lämning på Luleå och Gällivare flygplatser. 

Försäkringar
Vi rekommenderar att du kontrollerar att du har en giltig försäkring för aktiviteter i fjällmiljö.

Bra att veta:
På grund av väderförhållanden kan vi tvingas justera den planerade rutten och programmet.

Få tips om hur du klär dig och packar inför Laponia weekend:

Turfakta:

Pris: 6990 kr
Datum: Nästa avgång 2018
Samling: Stora sjöfallet Laponia (Hitta hit)
Avslut: Saltoluokta fjällstation
Gruppstorlek: 4-8 st
Status: Välkommen att boka ditt äventyr

I priset ingår:

  • professionella guider
  • logi 3 nätter i flerbäddsrum
  • logi 1 natt i lávvu
  • helpension
  • båttransporter
  • säkerhetsutrustning
  • samisk information
  • besök Laponia naturrum
  • sovsäck i Pietsjaure

Program Laponia weekend >>
Packlista Laponia weekend >>

BOKA HÄR